赖鹏翔

2011年05月03日 10:32 admin 点击:[]

姓名:赖鹏翔

本科毕业于南开大学化学系有机专业; 硕士毕业于南开大学元素有机化学研究所。

主要工作及科研成果简介:

1984年在山东新华制药集团研究院,从事抗生素的研究和开发。

1990年申请国家重点实验室(南开大学元素有机重点实验室)课题《有机磷化合物结构与动植物的活性关系》,在南开大学重点实验室从事研究工作一年。主要研究有机磷化合物对昆虫谷氨酸通道的阻碍作用,在这一领域取得了国际领先的成果。

1989 年至今在山东大学(威海)一直从事教学及科研工作。

职称/职务:

副教授/山东大学(威海)海洋学院实验中心主任

联系方式:

威海市文化西路180号 山东大学威海分校海洋学院 264209

电子邮箱:whlhy@sdu.edu.cn

课题:

1. 海藻酸钠胶囊的研究与开发

2. 海洋生物源抑菌剂的研究开发

近年以通讯或第一作者发表的SCI论文:

·Chemical Composition, Cytotoxic, Antimicrobial and Antioxidant Activities of Essential oil from Anthriscus caucalis M. Bieb Grown in China. 2018.RECORDS OF NATURAL PRODUCTS.

·CHEMICAL COMPOSITION AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF THE ESSENTIAL OIL OF Plectranthus ‘Mona Lavender’. 2018. Chemistry of Natural Compounds.

· Chemical Composition, Antioxidant, Antimicrobial and Cytotoxic Activities of Essential Oil from Premna microphylla Turczaninow. 2017. Molecules.

· Compositional And Antioxidant Activity of Essential oils of Viola hamiltoniana. 2017. Chemistry of Natural Compounds.

· CHEMICAL COMPOSITION OF THE ESSENTIAL OIL OF Tripterospermum chinense. 2017. Chemistry of Natural Compounds.

· Chemical Composition of the Essential Oil of Chloranthus serratus from China. 2017. Chemistry of Natural Compounds.

· Chemical Composition and Antioxidant Activity of the Essential Oil of the Whole Plant of Rungia pectinata. 2016. Journal of Essential Oil Bearing Plants.

· COMPOSITION AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF THE ESSENTIAL OIL FROM AERIAL PARTS OF Sibiraea laevigata. 2016. Chemistry of Natural Compounds.

· Analysis of the Essential Oil from Gaillardia pulchella Foug and its Antioxidant Activity Antioxidant. Journal of Oleo Science

· Antioxidant Activities and Essential Oil Composition of Herba Artemisiae Scopariae from China. Journal of Oleo Science.

· A new acetophenone derivative and other constituents from Senecio vulgaris. Journal of Chemical Research..

科研方向:

主要研究方向为有机合成及生物活性物质的分离及结构对生物活性的影响。